Sveiki ir skanūs priešpiečiai – įmanoma misija 2024

Sveika mityba daro didelę įtaką sveikatai: lemia harmoningą vaikų augimą, fizinį ir protinį brendimą, vystymąsi, darbingumą, gebėjimą mokytis ir susikaupti, todėl labai svarbu rinktis natūralius ir visaverčius produktus.

2024 m. balandžio 9 d. licėjaus pradinio ugdymo skyriaus mokiniai dalyvavo akcijoje „Sveiki ir skanūs priešpiečiai – įmanoma misija 2024“, kurios metu tyrinėjo, analizavo, ar jų priešpiečių dėžutėse yra sveiki užkandžiai, ką galėtų pakeisti, kad užkandžiai būtų dar naudingesni jų sveikatai, kuo dar galėtų paįvairinti savo rinkinius. Trečiokė Elena (3a kl.) atliko tyrimą apie maisto gaminimą namuose ir nustatė, kad 73 proc. respondentų mėgsta gaminti, o namuose pagamintas maistas yra sveikesnis (nei ne namuose).

Mokiniai prisiminė, kad priešpiečių dėžutėje visada turėtų būti bent saujelė šviežių uogų, vaisių ar daržovių. Galima įsidėti ir džiovintų vaisių, uogų ar iš jų pagamintų patiekalų. Mokinio priešpiečių dėžutėje turi būti bent vienas baltymų šaltinis (kiaušiniai, mėsa, žuvis ar pupelės), angliavandenių, skaidulinių medžiagų šaltinis – rinktis viso grūdo duoną, pieno ar pieno produktų alternatyvas, nesaldintus gėrimus. Užkandžiams tinka riešutai, sėklos ar iš jų pagaminti patiekalai. Svarbiausia siekti, kad priešpiečių dėžutė būtų subalansuota.

Parengė visuomenės sveikatos specialistė Violeta Simonavičiūtė

 

 

 

 

 

Skip to content